Når får barn tenner? -En guide for småbarnsforeldre

Å være forelder er et eventyr fylt med mange små og store utfordringer. En utfordring kan være å forstå og håndtere de forskjellige utviklingsstadiene til barnet ditt. Et av de første større utviklingstrinnene er når barnet begynner å få sine første tenner. De fremtredende tennene kan være utfordrende både for barn og foreldre. I denne artikkelen gir vi deg en komplett guide om når barn får tenner, hva man kan forvente, og hvordan man best støtter barnet sitt gjennom denne fasen.

Første tegn på tannvekst

Det er vanlig at de første tegnene på tannvekst begynner å vise seg når barnet er mellom 6 og 12 måneder gammelt. Det første som ofte merkes er at barnet blir mer irritert enn vanlig, det kan være vanskelig å sove, de kan ha økt spyttproduksjon og tenderer til å bite og suge på forskjellige ting. Disse tegnene er kroppens måte å forberede seg på at tennene skal kunne bryte gjennom tannkjøttet.

Tidslinje for tannutvikling

Tennene kommer ofte i en spesifikk rekkefølge, som begynner med de to nedre fortennene, etterfulgt av de to øvre fortennene. Deretter følger ytterligere to tenner på overkjeven og deretter to på underkjeven. Denne prosessen fortsetter til barnet har fått alle sine 20 melketenner, vanligvis ved tre års alder. Det er imidlertid viktig å huske at hvert barn er unikt og tidslinjen kan variere.

Hvordan kan man hjelpe

Når barnet begynner å få tenner kan det være smertefullt og ubehagelig. For å lindre ubehaget kan man bruke ulike metoder som for eksempel å massere barnets tannkjøtt med en ren finger eller bruke en kjølebitring. Det finnes også spesielle geler å kjøpe på apoteket som kan lindre smerten. Å gi barnet noe hardt å bite på, som en kjøleskapskald gulrot eller en spesiell tyggeleke kan også være til hjelp.

Tannpleie for de små

Allerede når de første tennene begynner å vise seg er det på tide å begynne med tannpleie. Bruk en liten, myk tannbørste og en svært liten mengde fluortannkrem. Det er viktig å begynne tidlig med gode tannpleierutiner for å unngå hull og andre tannproblemer.

Feber og tannvekst

Mange foreldre lurer på om feber og forkjølelsessymptomer er knyttet til tannvekst. Selv om det er vanlig at barn blir litt mer mottakelige for infeksjoner i denne perioden, er det viktig å ikke automatisk anta at alle symptomer er relatert til tannvekst. Hvis barnet viser tegn på høy feber eller andre uvanlige symptomer, er det best å kontakte barnelege.

Avslutningsvis

Tannvekst er en naturlig del av barnets utvikling og selv om det kan være en utfordrende tid for både barn og foreldre, finnes det mange måter å lette prosessen på. Ved å forstå tegnene på tannvekst og hvordan man kan hjelpe sitt barn, samt ved å innføre gode tannpleierutiner, kan man sørge for at denne fasen blir så problemfri som mulig. Å være forelder er fylt med disse små øyeblikkene og milepælene, og tannvekst er bare en av mange. Ved å være godt forberedt og informert kan man gjøre denne tiden til en positiv og minneverdig opplevelse for hele familien.

Kilder og mer lesing

https://nhi.no/sykdommer/orenesehals/tannhelse/tannfrembrudd

https://www.helsenorge.no/tannhelse/tenner-hos-barn/

Forfatter: Anders Hansson, info (at) barnetopplisten.com